napisz rownanie prostej rownoleglej i prostej prostopadlej
księżniczka Leia: I przechodzącej przez punkt
A) 3x−5y=7 P (10 , −2)
9 mar 10:00
Jerzy:
A co sama ?
9 mar 10:01
księżniczka Leia: Ja to zrobiłam tylko nwm czy dobrze
9 mar 10:03
księżniczka Leia: Doszłam ze y=3/5x − 7/5
9 mar 10:03
Jerzy:
| | 3 | |
Równoległa: y = |
| x + b |
| | 5 | |
| | 5 | |
Prostopadła: y = − |
| x + k |
| | 3 | |
Teraz podstawiaj współrzędne punktu P i obliczaj: b i k
9 mar 10:05
księżniczka Leia: Równoległa y = 3/5x −8

9 mar 10:08
księżniczka Leia: A prostopadla y =−5/3x+44/3
9 mar 10:10
Jerzy:
Tak.
9 mar 10:13
księżniczka Leia: Dzięki jerzy a jak np nie mamy punktu podanego tylko y =−1/3x+2 i ma być prostopadla
9 mar 10:14
Jerzy:
y = 3x + b
9 mar 10:15
Janek191:

3 x − 5 y = 7
Równoległa
3 x − 5 y = k P =( 10, − 2)
więc
3*10 − 5*(−2) = k
k = 40
Odp. 3 x − 5 y = 40
lub
5 y = 3 x − 40 / : 5
y = 0,6 x − 8
==========
9 mar 10:15
księżniczka Leia: Okej 😊☺
9 mar 10:16