Rozwiąż nierówność
Nkule: Rozwiąż nierówność 20x≥4x2+24 .
9 mar 09:01
Antonni: 20x≥8+24
20x≥32
x≥1,6
9 mar 09:04
Jerzy:
⇔ 4x2 − 20x + 24 ≤ 0 ⇔ x2 − 5x + 6 ≤ 0 ⇔ (x−3)(x−2) ≤ 0 ⇔ x ∊ (2;3)
9 mar 09:05
Janek191:
0 ≥ 4 x2 − 20 x + 24
4 x2 − 20 x + 24 ≤ 0 / : 4
x2 − 5 x + 6 ≤ 0
( x − 2)*(x − 3) ≤ 0
x1 = 2 x2 = 3 i a = 1 > 0, więc
x ∊ < 2 , 3 >
============
9 mar 09:06
Janek191:
Ale Antonni: se zażartował
9 mar 09:07
Antonni: jest napisane 4x2 a nie 4x2
9 mar 09:07
Jerzy:
A ja mam zły przedział
9 mar 09:07
Janek191:
My już wiemy , co kto ma na myśli

4 *2 = 8
9 mar 09:09
Antonni:
9 mar 09:12