Wyrazenie
Antonni: x=sin2α+cosα
y=sinα(1−cosα)
x2+y2= (sin2α+cosα)2+[sinα(1−cosα)]2
x2+y2= sin4α+2sin2α*cosα+cos2α + si2α+1−2cosα+cos2α
x2+y2= sin4α+2sin2α*cosα+cos2α+2−2cosα
x2+y2= mam z tego dostac sin2α+1
i zbadac kiedy to wyrazenie bedzie mialo wartosc
a) najmniejsza
b) najwieksza
c) rowna 1,5
9 mar 08:59
Jerzy:
Trzecia linijka żle.
9 mar 09:06
Jerzy:
Tzn... druga.
9 mar 09:07
Antonni: Mozesz napisac gdzie ?
9 mar 09:10
Jerzy:
[sinα(1 − cosα]2 .... zły wynik.
9 mar 09:14
Antonni: Dobrze juz widze gdzie jest zle
ma byc
sin
4α+2sin
2αcosα+cos
2α+sin
2α(1−2cosα+cos
2α)=
sin
4α+2sin
2α*cosα+cos
2α+sin
2α−2sin
2αcosα+sin
2αcos
2α=
sin
4α+sin
2αcos
2α+1= sin
2α(sin
2α+cos
2α)+1= sin
2α+1
mam
9 mar 09:23
Jerzy:
Teraz jest OK.
9 mar 09:27
Antonni: dzieki
9 mar 09:31