zadanie 4.104 ( 4.147)
Na rysunku dany jest okrąg o środku w punkcie O oraz kąty o miarach α i β, przy czym
a) α = 80o, β = 50o
Czy prosta OC jest równoległa do prostej AB ?
Niech odcinek CD będzie średnicą danego okręgu.
Mamy
I ∡ AOD I = 180o − ( α + β) = 180o − 130o = 50o
Δ ABO jest równoramienny, bo I AO I = I BO I = r
zatem
I ∡ BAO I = I ∡ ABO I = ( 180o − α ) : 2 = 100o : 2 = 50o
Kąty: ∡ AOD i ∡ OAB są równe, więc proste AB i CD są równoległe.
b) α = 90o β = 40o
Mamy
I ∡ BOC I ≠ I ∡ ABO I, więc prosta AB nie jest równoległa do prostej CD.