granica
nik: | | ((2x+1)4−(2x+3)4) | |
lim x−−> −∞ |
| Jaki jest najlepszy sposób na rozwiązanie |
| | ((x+3)3−(3x−1)3) | |
takiej granicy?
Zobaczenie jaka potęga jest najwyższa w całym wyrażeniu, np. x
4, i wyciągnięcie jej przed
nawias z licznika i mianownika?
9 mar 02:22
Pytający: Tu widać, że x4 w liczniku się wyzeruje ((2x)4−(2x)4). W mianowniku będzie x3−27x3=−26x3
(pomijając niższe potęgi iksa). Policz, jaki będzie współczynnik przy x3 w liczniku i masz
granicę.
9 mar 02:56
9 mar 02:59
nik: Mógłbym prosić o rozwiązanie? Nie wiem jak sobie poradzić z tymi nawiasami czwartego stopnia
9 mar 17:13
Pełcio: jeśli nie znasz wzoru, to możesz zrobić np. tak:
[(2x+1)
2]
2−[(2x+3)
2]
2= [(2x+1)
2−(2x+3)
2][(2x+1)
2+(2x+3)
2]
pierwszy nawias jeszcze raz można rozłożyć,
trochę liczenia jest, ale do wyniku dojdziesz
9 mar 17:24
Pytający:
(a+b)
4=((a+b)
2)
2=(a
2+2ab+b
2)
2=(a
2+(2ab+b
2))
2=(a
2)
2+2a
2(2ab+b
2)+(2ab+b
2)
2=
=a
4+4a
3b+2a
2b
2+4a
2b
2+4ab
3+b
4=a
4+4a
3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4
Prościej:
narysować trójkąt Pascala i od razu wyprowadzić wzór −
http://matematykadlastudenta.pl/strona/751.html
(a+b)
4=a
4+
4a3b+6a
2b
2+4ab
3+b
4
Zatem:
(2x+1)
4=...+ 4(2x)
3*1+...=...+32x
3+...
(2x+3)
4=...+ 4(2x)
3*3+...=...+96x
3+...
(2x+1)
4−(2x+3)
4=...+(32x
3−96x
3)+...=...+(−64x
3)+...
9 mar 17:28