Wyznacz dziedzinę naturalną
and: Wyznacz dziedzinę naturalną, zbiór miejsc zerowych oraz wszystkie asymptoty funkcji
f(x) = ln(10−x2)
Z góry dziękuję
9 mar 00:02
Janek191:
Dziedzina naturalna:
10 − x2 > 0 ⇔ ( √10 − x)*(√10 + x) > 0, więc x ∊ ( − √10 , √10 )
9 mar 07:21
Janek191:
Miejsca zerowe:
ln ( 10 − x2) = 0 ⇔ 10 − x2 = 1 ⇔ x2 = 9 ⇔ x = − 3 lub x = 3
9 mar 07:23
Jerzy:
Dziedzina: 10 − x2 > 0 ⇔ (√10 + x)(√10 − x) > 0 ⇔ x ∊ (−√10;√10)
limx→−√10 ln(10−x2) = −∞
limx→−√10 ln(10−x2) = −∞
Dwie asymptoty pionowe: x = −√10 oraz x = √10
9 mar 07:24
Jerzy:
Miejsca zerowe: ln (10 − x2) = 0 ⇔ 10 − x2 = 1 ⇔ x2 = 9 ⇔ x = 3 lub x = −3
9 mar 07:25
Janek191:
| | −2 x | |
f '(x) = |
| = 0 ⇔ x = 0 |
| | 10 − x2 | |
| | −2*(10 − x2) − (−2x)*( −2 x) | | − 20 − 2 x2 | |
f '' (x) = |
| = |
| < 0 |
| | (10 − x2)2 | | (10 − x2)2 | |
dla x ∊ Df
zatem funkcja f osiąga maksimum lokalne y
max = f(0) = ln 10
Asymptota pozioma
y = ln 10
==========
Patrz też na wykres funkcji f
9 mar 07:32
Jerzy:
Witaj
Janek191 
Funkcja nie posiada asymptoty poziomej, z to ma dwie pionowe.
9 mar 07:36
Janek191:
Maksimum lokalne jest równocześnie maksimum funkcji.
9 mar 07:37
Janek191:
Faktycznie − jeszcze śpię

Pozdrawiam.
9 mar 07:38
and: Dziękuję uprzejmie Panowie, teraz jest wszystko jasne
9 mar 08:39