Znaleźć miejsce geometryczne punktów, z których można poprowadzić do elipsy
NiceToMeetYou: Znaleźć miejsce geometryczne punktów, z których można poprowadzić do elipsy (x
2)/(a
2) +
(y
2)/(b
2) = 1 dwie styczne prostopadłe.
Hej! Bardzo proszę o pomoc w zadaniu. Wiem że wynik powinien być x
2 + y
2 = a
2 + b
2, że
powinienem skorzystać z warunku na prostopadłość prostych i punktów (a,b), (−a,b), (−a,−b) i
(a,−b), ale jakoś nie umiem tego złożyć w całość.
Nie proszę o pełne rozwiązanie, ale chociaż o jakieś wskazówki, równanie, schemat, jak
powinienem to zrobić
g:
![rysunek](rys/130288.png)
oznaczenia
P=(x,y), S=(xs,ys), R=(xr,yr)
warunek prostopadłości
PS * PR = 0 (iloczyn skalarny)
(x−xs)*(x−xr) + (y−ys)*(y−yr) = 0
x
2+y
2 + xs*xr+ys*yr = x*(xs+xr)+y*(ys+yr)
zapis parametryczny elipsy
x = a cos t dx = −a sin t dt = −(a/b) y dt
y = b sin t dy = b cos t dt = (b/a) x dt
warunki styczności PS z elipsą
1) (xs/a)
2 + (ys/b)
2 = 1
2) PS x [dxs,dys] = 0 (iloczyn wektorowy)
[x−xs,y−ys] x [−(a/b)ys, (b/a)xs] = 0
(x−xs)(b/a)xs + (y−ys)(a/b)ys = 0 / :ab
x*xs/a
2 + y*ys/b
2 − 1 = 0
Z warunków styczności, zakładając dane x,y, wyznacz xs,ys,xr,yr i wstaw do
równania z warunku prostopadłości.