wyznacz ekstrema funkcji
papryk: f(x)=x*ln(x2) wyznacz ekstrema funkcji
19 sty 19:06
papryk: wychodzi mi pochodna f'(x)=lnx2 + 1x
wychodzi na to, że funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie? bo na moje oko ta pochodna nie ma
miejsca zerowego
19 sty 20:01
jo: Oblicz jeszcze raz pochodną...
19 sty 20:09
papryk: f'(x)=ln(x2) + x* 1x2
a jak inaczej?
19 sty 20:21
jo: jeszcze musisz pomnożyć przez pochodną funkcji wewnętrznej:
| | 1 | |
f'(x) = ln(x2) + x * |
| * 2x = ln(x2)+2 |
| | x2 | |
19 sty 20:23
Bogdan:
stosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, kiepsko widać teraz ułamki
19 sty 20:25
jo: Teraz wyznacz f'(x)=0, f'(x)<0, f'(x)>0
19 sty 20:31
papryk: aaa
bo jeszcze tam było złożenie funkcji, a ja je przeoczyłem
to wychodzi na to, że wykres otrzymanej pochodnej ln(x
2)+2 ma wartość zero wtedy, gdy
ln(x
2)=−2
dalej 10
−2 =x
2
dzięki za radę z tym dużym U
19 sty 20:34
papryk: | | 1 | |
x> |
| to funkcja jest rosnąca |
| | 10 | |
| | 1 | |
x< |
| funkcja jest malejąca, bo wykres pochodnej jest ujemny |
| | 10 | |
| | 1 | |
zatem w punkcie x= |
| funkcja ma minimum? |
| | 10 | |
19 sty 20:37
jo: ln(x2) −2 ⇒ e−2 = x2 ...
pomyliło Ci się z log
Spróbuj teraz dokończyć.
19 sty 20:40
jo: oczywiście na początku ma być ln(x2) = −2
19 sty 20:41
papryk: to będzie wtedy:
| | 1 | |
x = |
| minimum tej funkcji |
| | e | |
19 sty 20:47
jo: tak
19 sty 20:58
papryk: uff
dziękuję bardzo
gratuluję pedagogicznego podejścia
19 sty 21:10
jo: i max w tym drugim punkcie...
19 sty 21:21
jo:

Prawie tak ta funkcja będzie wyglądała
19 sty 21:26
papryk: 
przy czym x nie należy do dziedziny
19 sty 21:27