szereg
kwiatuszek*: Hejka, ogolnie mam gorącą prosbe o rozpisanie szeregu z definicji, nie bardzo moge wpasc na
jakis pomysl.
szereg jest takli ∑n/(2n)
8 mar 21:45
kwiatuszek*: od n=1 do nieskonczonosci
8 mar 21:46
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 5 | | 3 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + ... |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 4 | | 32 | | 32 | |
8 mar 21:49
kwiatuszek*: No tak, ale co dalej? I jak na to wpaść do czego to zbiega?
8 mar 21:51
Adam: ∑n=1∞n/2n = ∑n=1∞∑k=n∞1/2k=∑n=1∞(1/2n)*2 = 2
8 mar 22:45