8 mar 19:38
grzest:
Zastosuj wzór Newtona do wyrażenia:
(1+1)n=22.
8 mar 19:48
grzest: Powinno być 2n.
8 mar 19:49
Krzysiek: No tak, w sumie to chodziło mi o dowód tego wzoru
8 mar 20:07
Pytający: Może indukcyjnie? Jest to wzór na liczbę podzbiorów zbioru n elementowego. Zatem pokazać, że ∅
ma 20=1 pozbiór (tj. ∅), a następnie, że podzbiorami zbioru n+1 elementowego są wszystkie
podzbiory zbioru n elementowego (2n) oraz zbiory otrzymane poprzez dodanie tego n+1−ego
elementu do każdego podzbioru zbioru n elementowego (kolejne 2n). Razem 2n+2n=2n+1.
8 mar 20:48