:)
Marcin: Na podstawie wykresów funkcji f i g danych wzorami
| | π | | π | |
f(x)=√2|sin(x+ |
| )+ sin(x − |
| )|, |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
g(x)=2(sin(x− |
| )cos(x− |
| )+ sin ( |
| −x)cos( |
| −x)) |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | |
podaj zbiór rozwiązań nierówności f(x)≤g(x) w przedziale <−π,π>
8 mar 18:18
'Leszek: | | α+β | | α−β | |
Dla f(x) , skorzystaj ze wzoru : sin α + sin β = 2 sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Zas dla g(x) skorzystaj ze wzoru : sin (α+β) = sin α *cos β + cos α * sin β
8 mar 18:53
Marcin: @'Leszek a liczbę przed wartością bezwzględną zostawić na razie ?
8 mar 18:56
'Leszek: Nalezy ja dopisac do otrzymanych wzorow ,
f(x) = 2*√2 *cos (π/8) * | sin x |
g(x) = 2* sin( 2x − π/2)
8 mar 19:03
'Leszek: Pojawil sie blad w druku errata , zamiast cos ( π/8 ) powinno byc cos ( π/4)
8 mar 19:25