matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c.geometryczny
Karol:
wyznacz sumę pięciu wyrazów ciągu geometrycznego w którym a4=3 a5=12.
8 mar 17:45
Adamm:
a
5
q=
=4
a
4
a
4
3
a
1
=
=
4
3
64
3
1−4
5
1023
63
S
5
=
*
=
=15
64
1−4
64
64
8 mar 17:49