Płaszczyzna styczna
Nexog: Na wykresie funkcji z = arc tg(x/y)
wskazać punkty, w których płaszczyzna styczna jest równoległa do
płaszczyzny x + y − z = 5.
Proszę o wskazówki jak wykonać to zadanie
8 mar 15:44
Adamm:

f(x; y)=arctg(x/y)
z=f(x
0; y
0)+f
x(x
0; y
0)*(x−x
0)+f
y(x
0; y
0)*(y−y
0) to równanie płaszczyzny
wektor normalny
n
1=<f
x(x
0; y
0); f
y(x
0; y
0); −1>
n
2=<1; 1; −1>
te wektory mają być równoległe, to znaczy że musi zachodzić
| y | | −x | |
| =1 oraz |
| =1 |
| y2+x2 | | y2+x2 | |
stąd x
2+(y−1/2)
2=1/4 oraz (x+1/2)
2+y
2=1/4
te punkty to (0;0) oraz (−1/2;1/2)
8 mar 16:01