matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
aga:
1 − x − 2x
2
skróć ułamek
, gdzie x jest różny od
1
2
2x − 1
19 sty 18:42
mi:
rozkładamy licznik
1
−2x
2
−x+1=−2(x−
)(x+1)=−(2x−1)(x+1)
2
Δ=1−4*1*(−2)=1+8=9
√
Δ
=3
1−3
1
x
1
=
=
−4
2
1+3
x
2
=
=−1
−4
−(2x−1)(x+1)
mamy
=−x−1
2x−1
19 sty 19:08
aga:
dziękuję
19 sty 19:18