romb
PrzyszlyMakler: Wiem, że zadanie banalne, ale naprawdę mi nie wychodzi..
Punkt A(2,2) jest wierzchołkiem rombu, którego pole wynosi 40. Punkt O(−1,3) jest środkiem
symetrii tego rombu. Wyznacz pozostałe wierzchołki tego rombu.
Z symetrii względem punktu wyznaczyłem A'=C=(−4,4)
Dł. |AC| = 2
√10
więc długość drugiej przekątnej to 4
√10
| | 1 | |
Prosta AC ma współczynnik kierunkowy = − |
| więc prosta, na której znajduje się B,D i O ma |
| | 3 | |
współczynnik 3.
Po podstawieniu punktu O wychodzi, że ta prosta ma równanie y=3x + 6
Punkt B i D jest odległy od środka symetrii o połowę długości drugiej przekątnej. Więc:
√(b+1)2 + (3b+3)2 = 2
√10
Do tego momentu wydaje mi się, że jest dobrze, ale pierwiastek z delty wychodzi niewymierny, a
w odpowiedz są całkowite odpowiedzi..
Proszę o pomoc i wskazanie błędu.
8 mar 15:09
wmboczek: chyba coś pokręciłeś na końcu bo wychodzi b2+2b−3=0 i normalna Δ
8 mar 15:17
PrzyszlyMakler: b2 + 2b + 1 + 9b2 + 12b + 9 = 4*10
10b2 + 14b −30 = 0
Δ= 142 −4*10*(−30) = 196+1200 = 1396
8 mar 15:19
Adamm: √(b+1)2+(3b+3)2=2√10
√10|b+1|=2√10
b+1=±2
b=1 lub b=−3
8 mar 15:24
Pytający:
b2 + 2b + 1 + 9b2 + 18b + 9 = 4*10
8 mar 15:24
PrzyszlyMakler: Nawet nie macie pojęcia ile czasu spędziłem nad szukaniem błędu... Niemniej dziękuję ech
8 mar 15:26