kombinatoryka
cotyniepowiesz98: W urnie umieszczono po 6 kul białych, czarnych i zielonych. Oblicz, na ile sposobów można z
niej wylosować jednocześnie trzy kule, aby otrzymać co najmniej jedną kulę zieloną.
8 mar 14:57
8 mar 15:10
cotyniepowiesz98: Mógłbyś to wytłumaczyć?
8 mar 15:26
Adamm: 1 przypadek
wybieramy 3 kule zielone
2 przypadek
wybieramy 1 kule zieloną oraz 2 białe
wybieramy 1 kulę zieloną oraz 2 czarne
wybieramy 2 kule zielone oraz czarną
wybieramy 2 kule zielone oraz białą
3 przypadek
wybieramy 1 białą, zieloną, czarną
8 mar 15:29
cotyniepowiesz98: dzięki
8 mar 17:56
Mila:
II sposób
| |
=51*16=816 − na tyle sposobów można wylosować jednocześnie 3 kule z 18. |
| |
A− wylosowano co najmniej jedną kulę zieloną
A'− wylosowano tylko kule białe (BBB) lub czarne (CCC) lub białe i czarne (BBC ∨CCB)
| | | | | | | |
|A'|=2* | +2* | * | =2*20+2*15*6=40+180=220 |
| | | | |
|A|=816−220=596
8 mar 18:23