zadanie z parametrem
cotyniepowiesz98: Wyznacz wszystkie wartości parametru a (należy do R) , dla których prosta x−3y+3=0 nie ma
punktów wspólnych z okręgiem o równaniu x2+y2−2x+4y−a=0.
wyznaczyłam z równania prostej y i podstawiłam równania okręgu, wyszło:
10/9 * x2 + 5 − a = 0
skoro ma nie mieć rozwiązań to delta < 0
Delta wyszła −200/9 + 40/9*a
i wychodzi mi a<5
w odp jest a należy (−5,5)
8 mar 14:55
Adamm:

(x−1)
2+(y+2)
2=a+5
maksymalny promień to
√10
w odpowiedzi jest poprawnie
8 mar 15:07
Adamm: zauważ że wyrażenie jest okręgiem tylko dla a+5>0
8 mar 15:08
cotyniepowiesz98: @Adamm
chodzi o to,że :
r
2 = 1+4+a = 5+a
i skoro jest kwadrat, no i to promień, to:
5+a>0
a>−5 ? I to jest tak jakby moja dziedzina
8 mar 15:25
Adamm: tak, to jest tak jakby twoja dziedzina
8 mar 15:27
cotyniepowiesz98: Dziękuję

!
8 mar 15:27