Zbadaj zbieżnosc szergów
SMUTNY STUDENT:
8 mar 14:41
SMUTNY STUDENT: jeszcze taki
8 mar 14:46
SMUTNY STUDENT: jakies pomysły ?
Ps. do 3 wiem że na pewno kryterium Cauchy'ego tylko nie wiem jak mam zapisać te silnie
8 mar 14:58
SMUTNY STUDENT: 3.sorry miało być d'Alamberta
| | n! (n+4)! 3n 3 | | (2n)! | |
lim |
| |
| |
| | (2n+1)! | | (n−1)! (n+3)! 3n | |
n−−>
∞
8 mar 15:01
Adamm: ciąg rozbieżny z kryterium ilorazowego
ciąg zbieżny z kryterium porównawczego
| | | | 3n(n+4) | | 3 | |
3. |
| = |
| → |
| |
| | | | (2n+1)(2n+2) | | 4 | |
ciąg zbieżny z kryterium d'Alemberta
8 mar 15:02
Adamm: zamiast ciąg wszędzie miało być szereg
8 mar 15:02
SMUTNY STUDENT: Dziękuję Ci bardzo
8 mar 15:24
SMUTNY STUDENT: Jeszcze jedno, jak inaczej zapisałeś "(n−1)!" ?
8 mar 15:29
8 mar 15:30
SMUTNY STUDENT:
8 mar 15:37
SMUTNY STUDENT: Nie chce zakładać nowego tematu ale mam problem jeszcze z takim:
∞
n=1
| | 1 | |
Wziąłem sb szereg ∑ |
| i wykazuję rozbieżność a tu zaskoczenie bo szereg w zadaniu ma |
| | n2 | |
wyjść rozbieżny
8 mar 15:46
Adamm: z kryterium ilorazowego szereg jest rozbieżny
8 mar 15:48
SMUTNY STUDENT: chyba ∞ ? i wtedy oba są rozbieżne, co dowodziłoby zbiezność tego w zadaniu , dobrze mówię?
8 mar 16:01
Adamm: nie, 1
8 mar 16:02
SMUTNY STUDENT: rozbiezność , przepraszam
8 mar 16:03
8 mar 16:05
SMUTNY STUDENT: chyba jestem ślepy ale czemu 1 ? po policzeniu tej granicy z d"Hospitala wychodzi ∞
8 mar 16:06
Adamm: to jest granica specjalna
licząc ją regułą l'Hospitala zataczasz koło
spróbuj policzyć pochodną sinusa z definicji, nie potrafisz
8 mar 16:09
SMUTNY STUDENT: chyba uwierze Ci na słowo
8 mar 16:18
Adamm: definicja pochodnej
| | f(x+h)−f(x) | |
f'(x)=limh→0 |
| |
| | h | |
f(x)=sinx
spróbuj to policzyć
8 mar 16:19
SMUTNY STUDENT: no tu się zgodzę wyjdzie 1
8 mar 16:22
SMUTNY STUDENT: mam jeszcze taki, podobny:
podobnie otrzymuję zbieznośc a ma byc rozbiezny
∞
n=1
8 mar 16:41
SMUTNY STUDENT: ktoś jakiś pomysł podsunie?
8 mar 16:55
Adamm: z kryterium ilorazowego szereg jest rozbieżny
8 mar 17:09
SMUTNY STUDENT: Dziękuję bardzo jeszcze raz
8 mar 17:14