Zbiory
BB: Wyznacz zbiory.
a) A ∪ B
b) A ◯ B
c) A \ B
d) Ac ∩ Bc
A = {x ∊ R : |sin(x)| >=1} i B = { x ∊ R: cos(|x|) < 1}
8 mar 14:39
BB: :(
8 mar 15:08
Adamm: |sinx|≥1 ⇔ |sinx|=1 ⇔ sinx=1 ∨ sinx=−1 ⇔ x=π/2+kπ gdzie k to liczba całkowita
cos(|x|)<1 ⇔ cos(|x|)≠1 ⇔ |x|≠2πk ⇔ x≠2πk
teraz lepiej?
8 mar 15:13
Pytający:
| | π | |
A = {x ∊ ℛ : x= |
| +kπ, k∊ℤ} i B = { x ∊ ℛ: x≠2kπ, k∊ℤ} // ℤ − całkowite |
| | 2 | |
a) A∪B=B
b) cóż to za operator?
c) A\B=∅
| | π | |
d) Ac = {x ∊ ℛ : x≠ |
| +kπ, k∊ℤ}, Bc = { x ∊ ℛ: x=2kπ, k∊ℤ} |
| | 2 | |
A
c∩B
c=B
c
8 mar 15:14
BB: nie bardzo, narysowałam wykres, ale nie wiem jak zapisać okresowość
czy będzie to wyglądać następująco np. dla a:
A ∪ B = R − 2kπ?
8 mar 15:17
BB: w b kółko z + w środku chodzi o różnice symetryczną
8 mar 15:18
Pytający:
| | π | |
b) A◯B={x ∊ ℛ: x≠2kπ ∧ x≠ |
| +kπ, k∊ℤ} |
| | 2 | |
8 mar 15:29
BB: a jakbym miała A ∩ B = {x ∊ ℛ: x = 2kπ, k ∊ ℤ} ?
8 mar 15:34
Pytający:
A∩B=A
Generalnie w podanym przykładzie zachodzi A⊂B (A zawiera się w B), więc każdy x należący do A
należy też do B.
Jeśli mamy X⊂Y, to: X∩Y=X, X∪Y=Y, X\Y=∅.
8 mar 15:48
BB: nie zgodzę się z tym. A co gdy x = 1? Ten pkt należy do A, ale nie należy do B
8 mar 16:04
BB: sorry, gdy x = 0, nie 1
8 mar 16:05
Pytający:
x=0 nie należy do A i nie należy do B:
|sin0|=0<1
cos|0|=1
8 mar 16:09
BB: Faktycznie, pomyliłam się
dziękuję za pomoc
8 mar 16:13
Pytający:
Zbiór B to wszystkie liczby rzeczywiste
poza tymi postaci 2kπ (...,−2π,0π,2π,4π,...).
| | π | |
Zbiór A to wszystkie liczby rzeczywiste postaci |
| +kπ |
| | 2 | |
| | −3π | | −π | | π | | 3π | | 5π | |
(..., |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ,...). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 mar 16:13
Pytający: Proszę bardzo.

Dzień Kobiet,
Dzień Kobiet,
pouczmy się zbiorów...
8 mar 16:15
BB: Najlepszy prezent jaki dzisiaj dostałam to pomoc przy tym zadanku
8 mar 16:25