rownanie
calka :
| d | |
Rozwiaz rownanie |
| y(t)=y(t), (y'(t)=y(t)) |
| dt | |
Rownanie o zmiennych rozdzielonych to y'(t)=f(t)g(y(t)).
W tym rownaniu czym jest f(t) i g(y(t)), bo ono nie wyglada jak postac rownania o zmiennych
rozdzielonych?
8 mar 14:29
jc: f(t)=1, g(y)=y
8 mar 14:41
8 mar 14:43
Adamm: zamień x na t i masz rozwiązanie
8 mar 14:44
calka: | d | |
Jak inaczej zapisac |
| w tym rownaniu? |
| dt | |
Jak je przeksztalcic do tego ogolnego rownania o zmiennych rozdzielonych?
8 mar 16:38
calka: ?
8 mar 18:38
8 mar 18:46
calka :
Nie rozumiem.
Wiem, ze f(t)=1 oraz g(y(t))=y(t).
| d | | d | | dy | |
L= |
| *y(t); |
| = |
| =y'(t); L=y'(t)*y(t) |
| dt | | dt | | dt | |
P=f(t)*g(y(t))=1*y(t)=y(t)
Dobrze?
8 mar 20:28
calka : ?
8 mar 21:43
calka : ?
8 mar 22:18
Adam: to nie jest znak mnożenia tylko jeden nierozrywalny wyraz
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!
8 mar 22:34
calka : Czyli? Jaka jest lewa strona rownania?
8 mar 22:45
calka : | dy | | dy(t) | | d | |
Czyli |
| = |
| = |
| y(t)=y'(t). |
| dt | | dt | | dt | |
Zatem L=y'(t).
y'(t)=y(t) /:y(t) (zakladajac, ze y(t)≠0)
y'(t) | |
| =1 calkujac mam |
y(t) | |
ln|y(t)|=t+C, C∊R
|y(t)|=e
t+C
y(t)=±e
t+C
Dobrze?
9 mar 00:07
calka: ?
9 mar 10:06
Jerzy:
y = +/− C*et
9 mar 10:07
calka : Dlaczego?
9 mar 10:28
Jerzy:
et+C1 = et*eC1 = C*et
9 mar 10:31
calka : W sensie eC1=C tak?
9 mar 10:39
Jerzy:
Dokładnie , to stała.
9 mar 10:39
calka : Dziekuje. A jakbym zostawil y(t)=±et+C to tez mogloby byc prawda czy to juz blad?
9 mar 10:42
calka : Majac warunek poczatkowy y(t0)=y0, wylicze C.
Wtedy mam C=ln|y0|−t0 i podstawiam do y(t) zatem y(t)=±|y0|et−t0. Czy mozna to jeszcze
uproscic?
9 mar 10:47
Jerzy:
To już zależy od oceniajacego ( błędem to nie jest ) .
9 mar 10:47
Jerzy:
y = C*e
t
y(t
0) = y
0
9 mar 10:51
calka: Czyli ostatecznie y(t)=±y0*et−t0 tak?
9 mar 14:03
Jerzy:
Dokładnie.
9 mar 14:05