trygonometria
Riku: 4sin2x+2(√2−1)=√2
8 mar 13:14
Jerzy:
Dobrze przepisane ?
8 mar 13:21
Adamm: cos2x=
√2/2
2x=π/4+kπ lub 2x=−π/4+kπ gdzie k jest całkowite
x=π/8+kπ/2 lub x=−π/8+kπ/2
8 mar 13:23
Mila:
4sin
2x+2
√2−2=
√2
4sin
2x=2−
√2
| | √2−√2 | | √2−√2 | |
sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 7π | | 9π | | 15π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
8 mar 13:29
Mila:
Brawo
Adam, Twój sposób lepszy.
8 mar 13:32
Adamm: w zadaniu się pomyliłem
2x=π/4+2kπ lub 2x=−π/4+2kπ
x=π/8+kπ lub x=−π/8+kπ
8 mar 13:33
Adamm: dziękuję
i wszystkiego najlepszego
8 mar 13:33