Wykaż, że długość odcinka AD wynosi u{24}{7} p{2}
Olkowy: Kat BAC w trójkącie ABC jest prostokątny. Przyprostokątne mają długości 6 i 8. Dwusieczna kąta
BAC przechodzi przez punkt D leżący na boku BC. Wykaż, że długość odcinka AD wynosi
247√2
8 mar 12:52
Antonni:

Zastosuj tw o dwusiecznej kąta wewnetrznego trojkata
\Potem policz dlugosc tej dwusiecznej
8 mar 13:13
Olkowy: Mam x. Jak teraz policzyc długość dwusiecznej
8 mar 14:09
Eta:
| | 1 | | 6x√2 | | 1 | | 8x√2 | |
P1= |
| *6*x*sin45o= |
| , P2= |
| *8*x*sin45o= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
P=P
1+P
2
| | 24√2 | |
to 6x√2+8x√2=4*24 ⇒ 14x√2=4*24 ⇒ x=|AD|=.................= |
| |
| | 7 | |
8 mar 17:47