dowody geometryczne
also: W trapezie ABCD o podstawach AB iCD przekatne przecinaja sie w punkcie E. Wykaz, ze pole
trojkata AED jest srednia geometryczna pol trojkatow AEB i CED
8 mar 11:02
Adamm:

| | 1 | | 1 | |
PAEBPDEC= |
| p1*q2*p2*q1*sin2(180−α)= |
| p1*q2*p2*q1*sin2α |
| | 4 | | 4 | |
ponieważ AEB oraz DEC są podobne to zachodzi p
2*q
2=p
1*q
1
| | 1 | | 1 | |
PAEBPDEC= |
| p1*q2*p2*q1*sin2α=( |
| p1q1sinα)2=PAED2 |
| | 4 | | 2 | |
P
AED=
√PAEBPDEC
c. b. d. o.
8 mar 11:38
Adamm: polecam najpierw założyć że coś jest prawdziwe i wyciągnąć z tego wnioski, tak doszedłem do
tego rozwiązania
8 mar 11:45
Eta:

P
3=P
4
i z podobieństwa trójkątów ABE i DEC ( kkk) w skali k>0
| | P1 | | √P1*P2 | |
P3=P4=k*P2 i |
| =k2 ⇒ |
| =k ⇒ P2*k=√P1*P2 |
| | P2 | | P2 | |
P
3=P
4=
√P1*P2
c.n.w
8 mar 20:13