matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkat wpisant w okrag
xxxxxxxxaaaaaa:
Trójkąt ABC, w którym |<BCA|=
5
6
π, jest wpisany w okrąg o średnicy 4. Jaka długość ma bok AB trójkąta? Proszę o obliczenia
8 mar 10:32
Antonni:
5
π= 150
o
6
1
sin150
o
= sin(90
o
+60
o
)= cos60
o
=
2
Z tw sinusow
AB
=2R
sin15o
o
AB
= 4
0,5
AB= 4*0,5=
8 mar 10:53
xxxxxxxxaaaaaa:
Dziękuję
8 mar 11:09