UKlad rownan
Antonni: Moglby ktos wytlumaczyc?
mam uklad rownan
{(1+logm)x+(1−logm)y= 1−log2m
{2x+3y=logm
Dla jakich wartosci parametru m suma liczb stanaowaicych rozwiazanie tego ukladu jest dodatnia
.
Zalozenie do ukladu to m>0 i drugie tez jest tutaj wlasnie prosze niech ktos wytlumaczy
m∊(0, 10−1/5)U(10−1/5, ∞)
rozwiazania x i y wyznacze metoda wyznacznikowa
8 mar 09:49
Adamm: m>0 bo logarytm
W=3*(1+logm)−(1−logm)*2=1+5logm
W≠0 czyli logm≠−1/5 czyli m≠10−1/5
gdyby było W=0 to układ byłby albo sprzeczny albo nieoznaczony
8 mar 09:51
Antonni: dzięki bardzo .
Działam dalej .
8 mar 10:00
Antonni: Po obliczeniach mam
| | −2log2m−logm+3 | |
x= |
| |
| | 5logm+1 | |
x+y>0
To wyrazenie bedzie >0 gdy 5logm+1bedzie >0 bo log
2m+1 jest zawsze dodatnie
5logm+1>0
m>10
−1/5
Z obydwu warunkow m∊(10
−1/5,
∞)
8 mar 10:30