witam :)
Ania: W bombonierce znajdują się co najmniej dwie czekoladki bananowe i pięć czekoladek miodowych.
Wyjmujemy i zjadamy najpierw jedną czekoladkę, a następnie drugą czekoladkę.
Prawdopodobieństwo, że pierwsza z nich jest bananowa, a druga miodowa jest równe 15/56 .
Oblicz ile wszystkich czekoladek znajduje się w bombonierce.Ktoś pomoże i wytłumaczy?
Pytający:
Mamy:
k − czekoladek bananowych, k≥2, k∊ℕ
5 − czekoladek miodowych
| | k | |
Łącznie k+5 czekoladek. Prawdopodobieństwo wyjęcia bananowej to |
| . Po wyjęciu bananowej |
| | k+5 | |
pozostało k−1 bananowych i k+4 czekoladek łącznie. Wtedy prawdopodobieństwo wyciągnięcia
Zatem z treści zadania:
15(k
2+9k+20)=56*5k
3(k
2+9k+20)=56k
3k
2−29k+60=0
Δ=121
√Δ=11
Czyli ostatecznie k=3 i w bombonierce znajduje się k+5=8 czekoladek.