Ciągi
TenTato: Dział: Ciągi.
Mam pytanie, jak obliczyć iloczyn piętnastu początkowych kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego
mając podany iloczyn piątego i jedenastego wyrazu?
7 mar 23:19
Pytający:
a
5a
11=a
1q
4a
1q
10=a
12q
14
a
1*a
2*...*a
15=a
1q
0*a
1q
1*...*a
1q
14=a
115q
105 // bo kolejne potęgi q tworzą
| | 0+14 | |
ciąg arytmetyczny, S15= |
| *15 |
| | 2 | |
a
115q
105=(a
12q
14)
15/2=(a
5a
11)
15/2
7 mar 23:33
Bogdan:
Wskazówka: a1 * a15 = a2 * a14 = a3 * a13 = ...
7 mar 23:34
TenTato: Bogdan, dziękuję bardzo! O taką wskazówkę mi chodziło
7 mar 23:48