Indukcja
Indukcja: Hej mam taki problem z zadaniem z indukcji...
Chodzi o ciąg fibonacciego i uzasadnienie, że a(n+8)≡ a(n) mod3.
Gdzie ciąg fibonaciego to a(1)=1, a(2)=1, a(n)=a(n−1)+a(n−2), dla n≥3.
Można obliczyć, że a(9)≡ a(1) mod3, a(10)≡ a(2) mod3 i a(11)≡ a(3) mod3
No i właśnie teraz mam problem bo nie wiem jak uzasadnić przypadek ogólny, gdzie zakładamy
prawdziwość dla jakiegoś n i udowadniamy dla n+1.
Umiałbym to zrobić zakładając że a(n+8)≡ a(n) mod3 i a(n+9)≡ a(n+1) mod3. I wtedy udowodnić dla
a(n+10)≡ a(n+3) mod3. Ale nie wiem czy tak można...
7 mar 22:40
KKrzysiek: F1 = F2 = 1
Fn+2 = Fn+1 + Fn
2|F3n dla n ∊ N
Z.i. 2|F3k
T.i. 2|F3(k+1)
F3(k+1) = F3k+2 + F3k+1 = F3k + F3k+1 + F3k+1 = F3k + 2(F3k+1)
mod2
7 mar 23:06
Indukcja: Krzysiek, fajny dowód tyle, że nie to chciałem wykazać...
7 mar 23:12
KKrzysiek: no tak, w sumie nie wiem po co to napisałem, lece spać, bo ostatnio do 6 nad ranem przesiaduje
7 mar 23:22
jc: Rozpatrujemy ciąg an = fn+8 − fn.
an+1 = an + an−1. Wystarczy więc, aby a1 i a2 były podzielne przez 3.
Wypiszmy f1, f2, ..., f9, f10. Patrzymy tylko na reszty z dzielenie przez 3.
n: 1, 2, 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
fn: 1, 1, 2, 0, 2, 2, 1, 0, 1, 1
Widzimy, że faktycznie a1 i a2 dzielą się przez 3.
8 mar 08:55
Indukcja: Hmm nie do końca rozumiem o co ci chodzi... Poza tym zastanawiałem się nad dowodem indukcyjnym
a nie sprawdzeniem pierwszych 10 przypadków. To zrobić umiem
8 mar 13:24
Adamm: ciąg an powstaje przez sumę pewnej wielokrotności a1 oraz pewnej
wielokrotności a2
musi być podzielne przez 3
8 mar 13:26
Indukcja: an nie musi być podzielny przez 3... Znowu nie rozumiem o co wam chodzi... A wielokrotnościami
a1 i a2 jest każda liczb naturalna.
8 mar 13:30
Adamm: jeśli chcesz dowód przez indukcję to to co napisał jc jest takim dowodem
po prostu nie napisał tego wprost
to że a1 oraz a2 są podzielne przez 3 jest naszą bazą
zakładamy że an oraz an−1 jest podzielne przez 3
an+1=an+an−1 jest również podzielne przez 3
to jest właśnie część indukcyjna
8 mar 13:30