Rachunek różniczkowy
Michał: Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła? Dla wyznaczonych wartości
parametrów a i b naszkicuj wykres tej funkcji i z wykresu odczytaj jej ekstrema.
| | ⎧ | x2 − ax + 2 dla x < 2 | |
| f(x) = | ⎨ | a dla x = 2 |
|
| | ⎩ | 4/(x − b) dla x > 2 | |
Obliczyłem a = 2; b = 0, a więc funkcje to x
2 − 2x + 2 oraz
4x. I teraz mam problem, bo
funkcja wymierna jest malejąca od 2 do +
∞. Punkt x = 2 jest równy 2. A funkcja kwadratowa ma
wierzchołek w punkcie x = 1, gdzie f(x) = 1, jednak ona jest malejąca. I nie rozumiem dlaczego
w odpowiedziach wartością minimalną jest 1, a maksymalną 2, gdyż funkcje te dążą kolejno do 0
i +
∞.