Kto pomoże??
Antek: Sześciu pasażerów wsiada do pociągu składającego się z trzech wagonów. Każdy pasażer może z tym
samym prawdopodobieństwem wsiąść do dowolnego wagonu. Wyznacz:
a) Prawdopodobieństwo, że wszyscy wsiądą do tego samego wagonu.
b) Prawdopodobieństwo, że po dwóch pasażerów wsiądzie do każdego z wagonów.
c) Prawdopodobieństwo, że dokładnie jeden wagon zostanie pusty.
d) Prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon zostanie pusty.
Bardzo prosiłbym z wytłumaczeniem
Mila:
|Ω|=3
6
A−wszyscy wsiądą do tego samego wagonu.
B−dwóch pasażerów wsiądzie do każdego z wagonów
licz sam
P(B)=..
C−dokładnie jeden wagon zostanie pusty.
| | | |
|C|= | *(26−2)=3*(64−2)=3*62 |
| | |
D−przynajmniej jeden wagon zostanie pusty( jeden pusty lub dwa puste)
P(D)=..
Pytający:
|Ω|=3
6
a) Pierwszy wsiada do dowolnego wagonu, a pięciu pozostałych musi wsiąść do wagonu, do którego
| | 1 | |
wsiadł pierwszy, zatem P(a)=( |
| )5. |
| | 3 | |
| | | |
Inaczej: wybieramy wagon, do którego wszyscy wsiądą na | sposobów, osoby wsiadają do |
| | |
niego na 1
6 sposobów.
b) Wybieramy 2 z 6 pasażerów do pierwszego wagonu, 2 z 4 pozostałych do drugiego i 2 z 2 do
trzeciego.
| | | | 5*3*2*3*1 | | 10 | |
P(b)= |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 81 | |
c) Wybieramy 1 z 3 wagonów (ten, który ma być pusty), a następnie 6 osób wsiada do 2
pozostałych na 2
6 sposobów. Dokładnie 1 wagon ma być pusty, zatem odejmujemy 2 przypadki, gdy
wszystkie 6 osób wsiądzie do jednego z dwóch pozostałych wagonów.
| | | | 3(64−2) | | 62 | |
P(c)= |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 243 | |
d) Przynajmniej jeden pusty, czyli dokładnie jeden pusty lub dokładnie dwa puste. Jeden pusty
to podpunkt c), dwa puste: wybieramy 2 z 3 wagonów (te puste), ludzie wsiadają do trzeciego na
1
6 sposobów.
| | | | 62 | | 1 | | 63 | |
P(d)=P(c)+ |
| == |
| + |
| = |
| |
| | 36 | | 243 | | 243 | | 243 | |