Rozwiaz metoda podstawiania
zenek: metoda podstawiania uklad rownan
3x+2y=5
x=−11+3y
7 mar 21:05
Ajtek:
Podstaw z dolnego równania x=−11+3y do górnego:
3(−11+3y)+2y=5
7 mar 21:08
zenek: Mam y=38/11
a x = −11+114/11
tylko nie wiem jaki wspolny mianownik −11 + 114/11
dawno nie robilem nic z matmy.
7 mar 21:16
Ajtek:
| | 114 | |
Wspólny mianownik tutaj nie jest potrzebny. Wyciągnij całości z |
| |
| | 11 | |
7 mar 21:17
Ajtek:
| | 114 | |
Innymi słowy, zamień ułamek niewłaściwy |
| na liczbę mieszaną. |
| | 11 | |
7 mar 21:18
zenek: to ile to będzie. Podpowiadam dawno nie robilem nic z matmy. Przestój 4 letni
7 mar 21:19
zenek: 10,36(...)?
7 mar 21:19
Adamm: | 114 | | 110 | | 4 | | 4 | |
| = |
| + |
| =10 |
| |
| 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
7 mar 21:21
zenek: dziekuje
7 mar 21:21
zenek: 10 i 4/11 +(−11) = −7/11?
7 mar 21:25
Ajtek:
7 mar 21:27
zenek: mam jeszcze jeden
5x−4y=0
10x+2y=5
tu chyba cos sie mnozylo chyba albo dzielilo tak?
7 mar 21:34
Ajtek:
Pomnóż dolne równanie przez 2, następnie dodaj równania do siebie. "igreki" się zredukują.
7 mar 21:44