Prawdopodobieństwo
Pablo: Robimy test na wykrycie rzadkiej choroby, która występuje 1
raz na 100000 w populacji. Test pokazuje, że jesteś chory w rzeczy−
wistym przypadku choroby z prawdopodobienstwem 0.95. Jeśli nie je−
steś chory, test może pokazać, że jesteś chory z prawdopodobieństwem
0.005. Jeśli test pokazuje, że jesteś chory, jakie jest prawdopodobień−
stwo, że diagnoza jest słuszna?
7 mar 21:05
Pytający:
A − badana osoba jest chora
B − test pokazuje, że badana osoba jest chora
P(A)=0,00001
P(B)=0,00001*0,95+0,99999*0,005
A∩B − badana osoba jest chora i test pokazuje, że jest chora
P(A∩B)=0,00001*0,95
P(A|B) − prawdopodobieństwo, że badana osoba jest chora, jeśli test pokazuje, że jest chora
| | A∩B | 0,00001*0,95 | | 95 | |
P(A|B)= |
|
| = |
| ≈0,19% |
| | P(B)= | 0,00001*0,95+0,99999*0,005 | | 95+99999*0,5 | |
Tak, wynik jest naprawdę tak niewielki. Nie bez powodu robi się ponowne badania w przypadku
pozytywnych rezultatów (abstrahując od tego, czy dane te są zbliżone do danych jakichś
rzeczywistych chorób).
7 mar 21:33
Pablo: Bardzo dziękuję.
7 mar 21:36
Pytający: Trochę mi się źle napisało:
7 mar 21:37