Dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x^2-4mx+4m-1=0 ma dwa pierwiastk
Mateusz: mam ciężkie zadanie nad których siedzę juz godzine .

prosze o pomoc
Dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x
2−4mx+4m−1=0 ma dwa pierwiastki dodatnie?
7 mar 20:33
Tadeusz:
m+2≠0
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
7 mar 20:37
'Leszek: Warunki rozwiazania zadania
1) Δ >0
2) x1 + x2 >0
3) x1 *x2 >0
4) m+2 ≠0
Do warunkow 2) i 3) wykorzystaj wzory Vietea
7 mar 20:38
Janek191:
1) Δ > 0
2) x1 + x2 > 0 i x1*x2 > 0 wzory Viete'a
3) m ≠ − 2
7 mar 20:39
yht:
(m+2)x
2−4mx+4m−1=0
a=(m+2), b=(−4m), c=(4m−1)
Warunki:
1
0: Δ>0
2
0: x
1+x
2>0
3
0: x
1*x
2>0
1
0:
Δ>0
b
2−4ac>0
(−4m)
2−4*(m+2)(4m−1)>0
16m
2−4(4m
2−m+8m−2)>0
16m
2−16m
2+4m−32m+8>0
−28m+8>0
−28m>−8 |:(−28)
2
0:
x
1+x
2>0
4m(m+2)>0
4m=0 ∨ m+2=0
m=0 ∨ m=−2
m∊(−
∞,−2) ∪ (0,+
∞)
3
0:
x
1*x
2>0
(4m−1)(m+2)>0
4m−1=0 ∨ m+2=0
część wspólna 1
0, 2
0, 3
0:
7 mar 20:49
Mateusz:

liczyłem tak jak piszecie ale dziwna suma rozwiązań wychodzi. do tej osi jeszcze powinien byc
wynik m>0. zawsze wychodzily po 4 liczby teraz wyszly 3 i nie wiem jak to opisac na osi
7 mar 20:51
Mateusz: dzieki yht!
7 mar 20:52
yht:
na końcu mam błąd
| | 1 | | 2 | |
powinno być m∊(−∞,−2) ∪ ( |
| , |
| ) |
| | 4 | | 7 | |
7 mar 20:55