Oblicz przekątną czworokąta
Bułka: Treść zadania:
Dany jest czworokąt o obwodzie 17 (p).
Jedna z przekątnych dzieli go na dwa trójkąty, których obwody wynoszą 14 (p
1) i 15 (p
2).
Oblicz długość tej przekątnej.
| | 1 | |
W odpowiedziach jest |
| (p1+p2−p) = 6 |
| | 2 | |
Czy ktoś wie dlaczego właśnie takie działanie?
7 mar 20:28
Janek191:

Mamy
a + b + c + d = 17
a + b + x = 15
c + d + x = 14
więc
a + b + c + d + 2 x = 29
17 + 2 x = 29
2 x = 12
x = 6
=======
7 mar 20:34
'Leszek: Niech a ,b ,c ,d boki czworokata , x przekatna czworokata
Zatem obwod jednego Δ wynosi a + b +x = p
1
Obwod drugiego Δ wynosi c + d + x = p
2
Rownania dodajemy do siebie
a+b+c +d +2x = p
1 + p
2 oraz a + b +c+d = p
Czyli
7 mar 20:34
Bułka: Dziękuję bardzo za wyjasnienia
7 mar 20:39
Mateusz: rysujesz czworokąt . opisując kolejno boki a,b,c,d i przekątna e.
trojkat a+d+e=14
2trojkat b+c+e=15
powstaje uklad równań , następnie sumujesz wszystko i powstaje
a+b+c+d+2e=29
a+b+c+d=17 więc
17+2e=29 /−17
2e=12
e=6
7 mar 20:42