Pomoże ktoś?? Nie mam pojęcia od czego się zabrać..
damian: Wyznacz wysokość prostopadłościanu wpisanego w kulę o promieniu R, wiedząc, że jego objętość
jest największa z możliwych, a stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 1:k.
7 mar 20:22
damian: ktoś cos?
7 mar 21:00
Mila:

Prostopadłościan jest wpisany w kulę, gdy wszystkie jego wierzchołki leżą na powierzchni kuli.
a=k*b
|BD|
2=a
2+b
2⇔|BD|
2=k
2b
2+b
2
|BD|
2=b
2*(k
2+1)
(2R)
2=H
2+|BD|
2
4R
2=H
2+b
2*(k
2+1)
V=a*b*H=k*b
2*H
Dokończ
7 mar 23:28
damian: dziekuje bardzo!
8 mar 13:24
Mila:
8 mar 13:30
damian: a dlaczego w tej pochodnej V'(H) zmieniamy tylko to w nawiasie a to przed nawiasem zostaje tak
jak w V(H)?
8 mar 14:09