Rozwiąż nierówność
Dominika: Rozwiąż nierówność liniowa 273*2x−39≥310*x+2*39
Odp. x∊(−∞,3>
7 mar 20:13
Adamm: 39*2x−39≥310x+2*39
2x−1≥3x+2
−3≥x
7 mar 20:14
Dominika: Mi tez tak wychodziło, czyli odpowiedz jet zła ? Chciałam sie upewnić
7 mar 20:16
Janek191:
Jest dobra

3 ≥ x ⇔ x ≤ 3 ⇔ x ∊ ( −
∞ , 3 >
7 mar 20:18
Adamm: 310*2−39−311−2*39=−2*310<0
odpowiedź jest zła, wstawiłem x=3 i dostałem coś ujemnego, a powinno być dodatnie
7 mar 20:20
Janek191:
Pomyliłem się.
2 x − 1 ≥ 3 x + 2
− x ≥ 3
x ≤ − 3
x ∊ ( − ∞ , − 3>
============
7 mar 20:20
'Leszek: Poprawna odpowiedz to x = ( −∞ , − 3> ,
Do uproszczonej nierownosci : 2x − 1 ≥3x + 2 wystarczy wstawic x = 0 i otrzymujemy
−1 ≥ 2 ,sprzecznosc !
7 mar 20:24