xxxx
Dede: Witam!
Mam problem z granicami tego typu:
| | log8(3n5) | |
lim n−> ∞ |
| |
| | log8(ne) | |
Proszę o jakąś wskazówkę
7 mar 19:31
Adamm: | log8(3n5) | | 5log8n+log83 | |
| = |
| = |
| log8(ne) | | elog8n | |
7 mar 19:33
Dede: Dzięki Twojemu rozwiązaniu zrobiłem parę innych przykładów prawidłowo, ale teraz mam kolejny
problem:
7 mar 20:45
Adamm: | 4lnn−ln(n/(n−1)) | | | |
| = |
| →2 |
| 2lnn | | 2 | |
7 mar 20:50
Dede: Nie rozumiem jak rozbiłeś 4lnn−ln(n/n−1) jakoś nie widzę tego, żeby to było to samo co
7 mar 21:03
Adamm: tam powinien być + zamiast −
7 mar 21:04
Dede: a w tym przykładzie:
| | 2n3−n | | n | |
lim n−>∞ ln |
| / |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | |
Dobrym rozwiązaniem jest 2?
7 mar 22:00
7 mar 22:03
Dede: tak tak
7 mar 22:03
Adamm: granica to ∞
7 mar 22:11