trójkąt - półokrąg
ewa: Na dłuższej przyprostokątnej trójkąta prostokątnego, jako na średnicy opisano półokrąg,
przecinający przeciwprostokątna. Krótsza przyprostokątna ma długość 30, a cięciwa łącząca
wierzchołek kąta prostego z punktem przecięcia półokęgu z przeciwprostokątną ma długość24.
Oblicz długość półokregu.
19 sty 18:18
ewa: podejmie sie ktos tego zadania...

prosze
19 sty 21:05
Bogdan:

Kąt CAE ma miarę α i jest kątem wpisanym w okrąg o promieniu R opartym o łuk CE,
kąt CSE ma miarę 2α, bo jest kątem środkowym opartym o ten sam luk CE.
Trójkąty CSD i ABC są prostokątne i mające jeden z kątów ostrych o mierze α, są więc
podobne.
| 12 | | 30 | | 5R | |
| = |
| ⇒ |AB| = |
| |
| R | | |AB| | | 2 | |
| | 25R2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa: 302 + (2R)2 = |AB|2 ⇒ 900 + 4R2 = |
| |
| | 4 | |
19 sty 23:12
magda: i jak wyliczy sie tu R to trzeba dalej obliczyc dl.półokręgu = 0.5 * 2πR

czyli πR ?
28 sty 17:42