:(
WKZ: Wystrzelono pocisk pod kątem α
o do poziomu.
a) Wykazać, że kąt α, jaki tworzy z poziomem odcinek łączący najwyższy punkt toru pocisku z
| | 1 | |
punktem jego wystrzelania jest związany z kątem α wyrażeniem tanα= |
| tanαo. |
| | 2 | |
b) Oblicz α dla a
o=45[
o]
7 mar 17:13
Pytający:
a)
V
0 − prędkość początkowa
V
0x = V
0cosα
0
V
0y = V
0sinα
0
V
x(t) = V
0cosα
0
V
y(t) = V
0sinα
0−gt // g − przyspieszenie ziemskie
Pocisk osiąga najwyższy punkt po czasie t
m, gdy V
y=0. Zatem:
| | V0sinα0 | |
0=V0sinα0−gtm ⇒ tm= |
| |
| | g | |
| | odległość przebyta w pionie do czasu tm | |
tgα= |
| |
| | odległość przebyta w poziomie do czasu tm | |
http://fizyka.pisz.pl/strona/7.html
http://fizyka.pisz.pl/strona/1.html
| | | | 1 | sinα0 | | 1 | |
= |
| = |
|
| = |
| tgα0 |
| | cosα0 | | 2 | cosα0 | | 2 | |
b)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
tgα= |
| tg45o= |
| ⇒ α=arctg |
| ≈26.57o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 mar 18:12
Tadeusz:

W uproszczeniu tor pocisku opisuje parabola y=−ax(x−x
k)
x
k=2x
m czyli y=−ax(x−2x
m)
y(x
m)=−ax
m(x
m−2x
m)=ax
m2
y'=−a(x−2x
m)−ax
y'(0)=2ax
m zatem tgα
o=2ax
m
| | 1 | |
i ostatecznie tgα= |
| tgαo |
| | 2 | |
7 mar 18:21
WKZ: dziękuje wszystkim za pomoc
7 mar 18:45
Tadeusz:
7 mar 18:47
WKZ: Mam jeszcze takie zadanie: Wyprowadź równanie toru opisujące rzut ukośny. Znajdź miejsca zerowe
i współrzędne wierzchołka paraboli.
7 mar 20:40
Tadeusz:
Jak dokładnie sformułowana jest treść zadania?
7 mar 20:45
'Leszek: Uklad wspolrzednych X skierowana poziomo w prawo ,Y skierowana w gore ,punkt
(0,0) w miejscu wyrzucenia
Ruch w kierunku X
x(t) = vo *cos α *t
Ruch w kierunku Y
y(t) = vo *sin α * t − 0,5gt2
z pierwszego rownania wyznacz t i podstaw do drugiego to otrzymasz
rownanie toru i dalej zwykla analiza matematyczna na badanie funkcji !Powodzenia !
7 mar 20:46
Metis: Cześć
Tadeusz 
Nie wiedziałem, że zajmujesz się też fizyką.
7 mar 20:47
WKZ: [[Tadeusz] podałem całą treść tego zadnia
7 mar 20:49
Tadeusz:
Witaj
Metis 
... każda zbawa byle fajna

Fizyką raczej nie ... ale to była "żywa" matematyka
7 mar 20:50
Tadeusz:
WKZ ... tak się nie dogadamy
1. Czy to zadanie jest w związku z pierwszym zadaniem

(czy łącznie z pierwszym)
7 mar 20:53
WKZ: zadanie z 20:40 jest nowym zadaniem
7 mar 21:05
7 mar 21:16
Jack: Bardzo polecam.na youtube filoma.org
Naprawde swietnie tlumaczy rzuty i wlasciwie wazystko inne tez
7 mar 21:19
WKZ: dziękuje
Jack
7 mar 21:24