Rzut dwiema kostakmi
Bartek: Gracz rzuca dwiema kostkami. Jeśli iloczyn oczek jest równy 9 to otrzymuje 10000 zł, jeśli 25
to
otrzymuje 5000 zł, w pozostałych przypadkach płaci 1000 zł. Obliczyć wartość oczekiwaną
wygranej
gracza. Ile powinien płacić za pozostałe przypadki, aby gra była sprawiedliwa?
Jak się do tego zabrać?
7 mar 16:50
Pytający: Już było tu to zadanie, acz nie mogę znaleźć, więc napiszę powtórnie:
| | 1 | |
P(iloczynOczek=9)= |
| // tylko 3*3 |
| | 36 | |
| | 1 | |
P(iloczynOczek=25)= |
| // tylko 5*5 |
| | 36 | |
| | 34 | |
P(iloczynOczek≠9∧iloczynOczek≠25)= |
| // pozostałe przypadki |
| | 36 | |
Zatem:
| | 1 | | 1 | | 34 | | −19000 | |
EV=10000* |
| +5000* |
| +(−1000)* |
| = |
| ≈−527,78 zł |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
Aby gra było sprawiedliwa EV=0.
Zatem:
| | 1 | | 1 | | 34 | |
0=10000* |
| +5000* |
| +x* |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
7 mar 17:04