Pytający:
1. 3 razy musi wylosować pytanie, na które zna odpowiedź:
| 29 | | 28 | | 27 | | 27 | | 9 | |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| 30 | | 29 | | 28 | | 30 | | 10 | |
2.
Liczby naturalne dodatnie podzielne przez 3 tworzą ciąg arytmetyczny:
a
n=3n // 3,6,9,...,3n
Chcemy policzyć, ile jest takich liczb mniejszych od 1000, zatem musi zachodzić:
3n<1000
Zatem jest 333 takich liczb (3,6,9,...,3*333=999).
Analogicznie liczby naturalne dodatnie podzielne przez 37:
a
n=37n // 37,74,111,...,37n
37n<1000
Zatem jest 27 takich liczb (37,74,111,...,37*27=999).
Analogicznie liczby naturalne dodatnie podzielne jednocześnie przez 3 i przez 37:
a
n=3*37n=111n // 111,222,333,...,111n
111n<1000
Zatem jest 9 takich liczb (111,222,333,...,111*9=999).
Ostatecznie:
A − wylosowano liczbę naturalną dodatnią <1000 podzielną przez przez 3 lub przez 37
|A|=333+27−9=351
Ω − liczby naturalne dodatnie <1000
|Ω|=999