oblicz
frozen123: Prosta o równaniu y=−3x+1 jest styczna do okręgu o środku w punkcie S=(4,3).Oblicz współrzędne
punktu styczności danej prostej z tym okręgiem.
7 mar 14:53
Jerzy:
Napisz równanie prostej prostopadłej do danej przez środek okręgu.
Punkt przeciecia tych prostych, to szukany punkt.
7 mar 14:54
frozen123: y=1/3x+b S=(4,3)
3=1/3x4+b
b=3−4/3=5/3
y=1/3x+5/3 tak?
7 mar 14:55
Jerzy:
Tak.
7 mar 14:57
piotr: (x−4)2 + (y−3) = r2
y=−3x+1
(x−4)2 + (−3x+1−3) = r2
Δ=5r2−98=0 ⇒ r2=98/5
(x−4)2 + (−3x+1−3)2 = 98/5 ⇒ x=−1/5
y=−3x+1 ⇒ 3/5+1
7 mar 15:02
Jerzy:
| 1 | | 5 | | 1 | |
| x + + |
| = −3x + 1 ⇔ 10x = −2 ⇔ x = − |
| |
| 3 | | 3 | | 5 | |
i teraz policz y.
7 mar 15:06
Jerzy:
| | 1 | | 3 | | 5 | | 8 | |
y = −3*(− |
| ) + 1 = |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 8 | |
Szukany punkt: P(− |
| ; |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
7 mar 15:08