całka niewłaściwa
Sta2zeK: Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu takiej calki
https://scr.hu/JWGreA
Wiem ze mozna najpierw rozwiazac ja na boku jednak musze ja rozwiazac zachowujac ciaglosc
7 mar 12:45
Benny: ∫xcosxdx=xsinx−∫sinx=xsinx+cosx+C
7 mar 12:53
Sta2zeK: wiem ze mozna tak wlasnie to zrobic i ten wynik podstawic i policzyc granice ale jak to zrobic
nie obliczajac jej na boku tylko zachowujac ciaglosc zapisu?
7 mar 13:02
Jerzy:
= limt→∞2π∫txcosxdx
7 mar 13:04
Benny: Chyba nie bardzo ogarniam o co Ci chodzi.
7 mar 13:06
Jerzy:
Chyba o to, co napisałem.
7 mar 13:06
Benny: Jak to ma się do rozwiązania?
7 mar 13:07
Jerzy:
W sumie nijak, bo rzeczywiście, może cały czas ciągnąć granice całkowania [2π;∞],
a na końcu dopiero zapisać jako granicę.
7 mar 13:18
Sta2zeK: hmm chodzi mi o takie cos powiem na przykladzie tej calki
https://scr.hu/58PXp2
te caleczke rozwiazuje sie przez
podstawienie ale mozna to zrobic na 2 sposoby
1. rozwiazuje ja na boku tak jak zrobiles to w 1 odpowiedzi i potem wracam z tym rozwiazaniem
do liczenia oznaczonej
2. zapisuje ja jako granice i przechodze w jednej linijce do podstawienia zmieniajac przedzial
calkowania czyli tak jak na tym przykladzie robie podstawienie t=
√x i zmieniam granice z T
na
√T oraz 4 na
√4
I teraz wracamy do mojego problemu jak mam zrobic takie cos przy calkowaniu przez czesci?
Wiem ze to jest glupota ale niestety prof. wymaga aby tak to robic:(
7 mar 13:23
Sta2zeK: 2π∫∞xcosxdx=limT→∞([xsinx]2πT−2π∫Tsinxdx)=...
mozna to w taki sposob robic?
7 mar 13:32
Sta2zeK: za nawiasem kwadratowym T jest nad 2π
7 mar 13:33
Jerzy:
lepiej : = limt→∞ [xsinx − cosx]2πt
7 mar 13:34
Sta2zeK: ok dziekuje za odpowiedzi
7 mar 13:46