Dzień Dobry
karol: Witam,ja również mam dwa zadanka z kombinatoryki więc prosiłbym o pomoc z krótkim
wytłumaczeniem skad wzięły się te ,,magiczne" rozwiązania

1) Ile jest wszystkich liczb naturalnych dodatnich mniejszych od 1000 podzielnych przez 14?
2) Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 3 lub podzielnych przez 5?
7 mar 10:23
Jerzy:
1) 1000 : 14 ≈ 71,4 ( takich liczb jest 71)
7 mar 10:35
Jerzy:
2) Policz ile jest podzielnych przez 3
Policz ile jest podzielnych przez 5
Od ich sumy odejmij te, które dzielą się zarówno przez 3 jak i przez 5
7 mar 10:36
karol: liczby podzielne przez 3 : to 900:3 czyli 300 ?
7 mar 10:41
Jerzy:
Liczymy tylko trzycyfrowe.
7 mar 10:42
karol: to 300 − 33 ( bo 99:3=33) =267?
7 mar 10:44
'Leszek: A −liczby podzielne przez 3
999 = 102 + (n−1)*3 ⇒n = 300, | A | = 300
B − liczby podzielne przez 5
995 = 100 + (n−1)*5 ⇒ n = 180 , | B | = 180
C − liczby podzielne przez 3 i 5
990 = 105 + (n−1)*15 ⇒n = 60 , | C | = 60
Tych liczb N = | A | + | B | − | C | = 420
7 mar 10:49
Jerzy:
Wynik miałeś dobry , tylko zapis zły: 999:3 = 333 − 33 = 300.
7 mar 10:51
Jerzy:
Ale najpewniej liczyć to ciagiem arytmetycznym , jak pokazał 'Leszek
7 mar 10:51
karol: nie rozumiem tylko zapisu liczb podzielnych przez 3 i 5 razem
7 mar 10:59
Jerzy:
To liczby podzielne przez 15
a1 = 105 i r = 15
7 mar 11:02