będę wdzięczny za pomoc z trzema zadankami :)
kamil: 1.Oblicz, ile jest parzystych liczb czterocyfrowych, w których zapisie występuje co najmniej
jedna dziewiątka.
2.Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr 1, 2 i 3,
wiedząc, że cyfry mogą się powtarzać ( po proszę to zadanie z wytłumaczeniem po kolei bo jest
na internecie ale nie rozumiem skad co się wzielo )
3.Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na otrzymaniu iloczynu wyrzuconych oczek, który jest liczbą pierwszą.
7 mar 09:47
Jerzy:
1)
= 9*5*10*10 − 9*5*9*9
Od wszystkich takich liczb odejmujemy te, w których nie występuje 9.
7 mar 09:54
Jerzy:
3)
|Ω} = 6*6
A = (1,2)(2,1)(1,3)(3,1)(1,5)(5,1)
|A| = 6
7 mar 09:57
Jerzy:
2) Wszystkich liczb jest 33 = 27
Suma jedności: 9*(1+2+3) = 54
Suma dziesiatek: 9*(1+2+3) + 5 = 59
Suma setek: 9*(1+2+3) + 5 = 59
Suma całkowita: 5994
7 mar 10:04
Janek191:
Te liczby to: 111, 222, 333, 123, 132, 213, 231,312, 321, 112,121,211,122,212,221,331,313,133
7 mar 10:07
Janek191:
Jeszcze liczby:
113, 131, 311, 223, 232, 322, 332, 323, 233
7 mar 10:15
kamil: wytłumaczysz dokładniej pierwsze zad

bo nie wiem skad się wziely te liczby
7 mar 11:05
Jerzy:
Na pierwszym miejscu jedna z 9 , na drugim i trzecim jedna z 10 , na ostatnim
jedna z pięciu parzystych {0,2,4,6,8} = 9*10*10*5 .... jasne ?
7 mar 11:07
kamil: tak,dziekuje
7 mar 11:14
kamil: a z tym drugim jeszcze tylko skad się wziela suma calkowita 5994?
7 mar 11:17
Jerzy:
Jak wypiszesz te wszystkie liczby w słupku, to w każdej kolumnie będziesz miał:
9 jedynek, 9 dwójek i 9 trójek.
7 mar 11:20
kamil: no dobrze tylko to 9*9*9=729 a skąd wzielo się 5994?
7 mar 11:35
Jerzy:
Czytaj uważnie post 10:04
Jak zesumujesz jedności dostaniesz 54 ( wpisujesz 4 , 5 w pamięci )
Teraz sumujesz dziesiatki ( 54 + 5 z pamięci = 59 ; wpisujesz 9 i znowu 5 w pamięci)
Teraz sumujesz setki ( 54 + 5 z pamięci = 59, wpisujesz 59
Ostatecznie suma: 5994 .... teraz jasne ?
7 mar 11:38
kamil: niestety nie
7 mar 11:58
Jerzy:
111
112
113
211
333
.....
itd
.....
27 liczb
W każdej kolumnie pionowej masz sumę: 9*1 + 9*2 + 9*3 = 54
7 mar 12:01
Jerzy:
Jeszcze tak:
54
54
54
−−−−−−−−−−−
5994
7 mar 12:08
kamil: teraz rozumiem .!

bardzo dziekuje
7 mar 12:12