prosze o pomoc
hp : W 2008r wojewodztwo zamieszkiwalo 2549tys osob. Wiedzac ze przyrost naturalny wynosił +2.8%0
oblicz liczbe ludnosci w 2009 roku
6 mar 23:00
5-latek: 1promil to 0,1%
| | 2549000*0,28 | |
2549000+ |
| = policz |
| | 100 | |
6 mar 23:15
hp : czyli liczbe ludnosci musze dodac do ? odpowiedz wyszla dobra tylko nie umialem skoonstruowac
wzoru nie wiem tylko za co odpowiada 2549000*0,28 /100
6 mar 23:23
5-latek: | 2549000*0,28% | |
| tak to powinienem zapisac wlasciwie (to wlasnie ten przyrost ludnosci o |
| 100% | |
0,28%
bo 1promil to 0,1% to 2,8pronila to 0,28%
6 mar 23:30
hp : aaaa rozumiem czyli zeby obliczyc sam przyrost ludnosci to mam wzor ze liczba ludnosci razy
przyrost podzielone na 100 ?
6 mar 23:38
5-latek: tak jest to podzielone przez 100 zeby pozbyc sie procentow
Jesli nie chcesz dzielic prze 100 to musisz zamienic 0,28% na ulamek dziesietny
wtedy masz
1%= 0,01
to 0,28%= 0,0028
teraz jak pomnozysz 2549000*0,0028 to dostaniesz przyrost naturalny (powinien wyjsc taki
sam
6 mar 23:46
hp : dziekuje bardzo
7 mar 16:48