Szeregi.Zbadaj zbieznośc szeregu
kasia: Szeregi.Zbadaj zbieznośc szeregu
∞
| | 3 | |
∑ (−1)(n+1) n ( |
| )(n−1) |
| | 4 | |
n=1
6 mar 22:39
Adamm: skorzystaj z kryterium Leibniza
ciąg jest malejący od n=3
6 mar 22:44
Adamm: an=n(3/4)n−1
an+1−an=(n+1)(3/4)n−n(3/4)n−1=(3/4)n−1(−n/4+3/4)<0 dla n≥4
6 mar 22:51
kasia: a skąd ta zależność z 2 linijki , to odejmowanie wyrazu an+1 − an? po skorzystaniu z
kryterium Leibnitza nie można by było zrobic to z Cauchy'ego?
6 mar 22:58
Adamm: nie trzeba robić tego z kryterium Leibniza
po prostu to szereg naprzemienny
|(−1)n+1n*(3/4)n−1|=n*(3/4)n−1
n√n*(3/4)n−1→3/4
szereg jest zbieżny bezwzględnie
6 mar 23:01
kasia: a no tak ,dziękuje Ci jeszcze raz !
6 mar 23:08