ukląd
Krzysiek: Rozwiąż układ równań
132+a2=r2
112+(a+h)2=r2
72+(a+2h)2=r2
6 mar 22:28
Adamm: 11
2+(a+h)
2−(13
2+a
2)=0
−48+2ah+h
2=0
7
2+(a+2h)
2−(13
2+a
2)=0
−120+4ah+h
2=0
ah=36
−48+72+h
2=0
(h=2
√6 ∧ a=3
√6) ∨ (h=−2
√6 ∧ a=−3
√6)
6 mar 22:35
Adamm: źle jest
11
2+(a+h)
2−(13
2+a
2)=0
−48+2ah+h
2=0
7
2+(a+2h)
2−(13
2+a
2)=0
−120+4ah+4h
2=0
4ah=72
ah=18
−48+36+h
2=0
h=±2
√3
a=±3
√3
6 mar 22:41
'Leszek: Oraz r = 14 , lub r = − 14 , teraz jest dobrze !
6 mar 22:44
Krzysiek: Dziękuję bardzo
6 mar 22:45
Krzysiek: r>0 bo to promień
6 mar 22:45