zbadaj zbieżność szeregu
kasia:
∞
n=1
6 mar 21:38
Adamm: | | 2n | |
ze zbieżności szeregu o wyrazie ogólnym |
| wynika zbieżność danego szeregu |
| | 3n | |
6 mar 21:41
kasia: czyli z którego kryterium skorzystałeś?
6 mar 21:45
Adamm: ilorazowe
6 mar 21:48
kasia: a jeszcze taki?
robiłam d'Alamberta ale wyszło 1 więc nie rozstrzyga..więc które kryterium byś polecił?
6 mar 21:50
Adamm: ze wzoru Stirlinga
| | enn! | | n! | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| *√2πn = 1*∞ = ∞ |
| | nn | | √2πn(n/e)n | |
szereg nie spełnia kryterium koniecznego
6 mar 21:56
kasia: a inaczej dało by się to rozwiązać? ps. nie znam tego wzoru jeszcze (i raczej wątpie że
wprowadzi mi to wykładowca)
w odpowiedziach widnieje że jest rozbieżny
6 mar 21:59
b.: Jeśli się wie, że ciąg (1+1/n)n jest rosnący i zbieżny do e, to badając iloraz an+1/an
można pokazać, że ciąg (an) jest rosnący. Ponieważ an>0, więc warunek konieczny nie jest
spełniony.
7 mar 00:04