potęgi
ewa: Uzasadnij, że kwadrat każdej liczby naturalnej jest podzielny przez 9 lub reszta z dzielenia
kwadratu tej liczby przez 3 wynosi 1.
19 sty 18:02
ewa: 
19 sty 20:03
sc: liczba naturalna n daje reszty z dzielenia przez 3: 0 − gdy jest podzielna, 1 lub 2
zatem jeśli n= 3k (jest podzielna) to n2 = (3k)2=3*3k2 − też podzielna
n=3k+1 (daje resztę 1), to
n2=(3k+1)2=9k2+6k+1=3(3k2+2k)+1 zatem reszta 1
a jeśli n=3k+2 to
n2=(3k+2)2=9k2+12k+4=3(3k2+4k+1)+1 − tu 4 = 3+1
zatem reszta też 1
19 sty 20:09
magda: mogłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie

poniewaz mam takie samo lecz tego rozwiązania nie
rozumiem
27 sty 10:14
magda: to jak podejmie sie ktos tlumaczenia
27 sty 19:06
magda: PROSZE
28 sty 16:48